Zeg je Syrah of Shiraz?

Wat is het verschil tussen Syrah & Shiraz?

Een veel voorkomende vraag in de wijnwereld, bestel ik nu een Syrah of een Shiraz? Als we puur en alleen naar de druivensoort kijken, dan zit er in beide glazen precies hetzelfde. De verschillen zitten voornamelijk in wijnstijl, die we herkennen aan het gebruik van de ene of de andere naam.

De oorsprong van de druif ligt in Frankrijk, dit is waar we deze druif kennen als Syrah. Binnen Frankrijk bijna uitsluitend aangeplant in de Rhône vallei. Wereldwijd is er 186,000 hectare aangeplant van de Syrah druif, waarvan Frankrijk en Australië de meeste hectares hebben. Veruit de meeste hectare Syrah vinden we in Frankrijk, om en nabij 68,291. Australië zit er niet bar ver achter met om en nabij 42,492 hectare.

Que Syrah Syrah

Sommige van de donkerste, meest full-bodied rode wijnen in de wereld zijn gemaakt van Syrah. Wijnen worden voornamelijk gedreven door smaken van donker fruit en wat hartige tonen zoals zwarte olijven. In de afdronk is Syrah ook te herkennen aan pittige, peperachtige tonen. Syrah/Shiraz kan wijnen produceren die zacht en fruitig zijn, bedoeld om jong gedronken te worden. Daarnaast kunnen er ook uitmuntende wijnen gemaakt worden, die zeer geconcentreerd zijn en complexe tertiaire smaken kunnen ontwikkelen tijdens verjaring in de fles.

Er zijn veel wijnen met hoge kwaliteit te vinden die van uitsluitend Syrah/Shiraz gemaakt zijn. Echter wordt de druif ook vaak gebruikt om kleur, smaken van donker fruit en tannine toe te voegen in een blend met andere druiven, zoals Rhône blends of een Zuid-Afrikaanse Cape Blend.

Syrah of Shiraz aangeplant Rhone frankrijk wine2b wijnbox

Een druif met twee feestdagen

Vanuit Frankrijk kennen we de wijn met een medium body, frisse smaken van donker fruit (zwarte kers, braam), kruidige tonen en zwarte peper tonen.

In Australië is het de meest aangeplante druif, maar daar is hij bekend onder de naam Shiraz. Kenmerkend voor de Australische variant is een full-bodied wijn met een hoog alcoholpercentage en smaken van rijp, gekookt donker fruit en tonen van drop.

We zijn ondertussen zo gewend dat Syrah en Shiraz verschillende wijnen zijn dat we zelfs voor beide versies een aparte ‘feestdag’ hebben. Ter gelegenheid van Internationale Syrah dag verreiken wij jullie kennis met deze blog, dit vieren we namelijk op 16 februari van elk jaar. Shiraz liefhebbers niet getreurd, deze wijnen vieren we later in het jaar op 27 juli wat wel weer toepasselijk is qua temperatuur.

Wat is de smaak van Syrah/Shiraz

Nu is het lezen over de verschillen tussen beide wijnstijlen leuk en interessant, maar beter is nog om het zelf op de proef te nemen, letterlijk. Om beide stijlen in het zonnetje te zetten hebben wij een wijnbox voor jullie samengesteld.

In deze wijnbox zal je de Syrah/Shiraz druif op verschillende manieren tegenkomen. Zo hebben we een 100% Shiraz uit Zuid-Oost Australië, maar ook een prachtige Rhône blend van Syrah en Grenache. Maar ook de Zuid-Afrikaanse Rhône blend zal zijn opwachting maken. Genoeg te proeven in ieder geval!

Wil je nou iemand anders verassen met toffe wijnkennis en mooie wijnen dan zijn de wijnen ook in sets van twee te bestellen met een mooie cadeauverpakking.