Steun de Zuid-Afrikaanse wijnbouw

WIJNOVERSCHOT VAN 250 MILJOEN LITER

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw staat bekend om zijn grote diversiteit aan druivenrassen die aangeplant staan. In de Zuid-Afrikaanse Wine of Origin wetgeving zijn er meer dan 70 druivensoorten toegelaten. In het begin waren het vooral de witte wijnen die Zuid-Afrika domineerden maar in de laatste jaren is dit omgekeerd en domineren de rode wijnen.

In Zuid-Afrika is op dit moment een derde lockdown ingegaan. Net zoals bij de tweede Zuid-Afrikaanse lockdown is er een verbod op verkoop van alcohol. Terwijl het verbod op de verkoop van alcohol was ingevoerd, liep de productie van de volgende oogst gewoon door. Hierdoor zitten de Zuid-Afrikaanse wijnboeren met een wijnoverschot van ongeveer 250 miljoen liter. Dit zijn 100 olympische zwembaden vol met wijn! Om de Zuid-Afrikaanse wijnbouw te steunen hebben wij een wijnbox samengesteld met 6 verschillende wijnhuizen. Wijndrinken voor een goed doel, wie wil dat nou niet?

NEIL ELLIS

Neil Ellis is een familiebedrijf dat ontstaan is in 1984. In eerste instantie kocht Neil zijn druiven in om hier vervolgens in een gehuurde kelderruimte wijn van te maken. Deze druiven kwamen uit Stellenbosch. Zijn visie en behoefte om wijn te produceren van hoge kwaliteit hebben uiteindelijk geleid tot wijnproductie van eigen wijngaarden met druiven die passen in hun omgeving. Dit in combinatie met de ervaring en kennis die jarenlang opgedaan is, maken de wijnen typische Neil Ellis wijnen. Op dit moment heeft Neil een stapje teruggedaan en staat de tweede generatie aan het roer. Ook zij maken gebruik van de kennis, passie en ervaring uit het verleden maar wel gecombineerd met de moderne technologie van het heden.

Van het wijnhuis Neil Ellis hebben wij gekozen voor hun nieuwste wijn. De Sincerely. Een heerlijke frisse Sauvignon Blanc die zo je glas uitspat. Veel aroma’s van tropisch fruit komen je tegemoet.

Wine2taste
Wine2taste

ANTHONIJ RUPERT

Anthonij Rupert startte op de wijnboerderij L’Ormarins in Franschhoek. Na zijn overlijden in 2001 nam Johann Rupert het estate in 2003 over en vernoemde deze naar zijn overleden broer. Hij heeft een uiterst moderne wijnkelder gebouwd waardoor hij zich ontwikkelde tot een prestigieuze “estate” en een zeer succesvolle onderneming.

Tijdens de wijnproductie focussen zij zich op terroir specifieke wijnen. Het is dan ook exact om die reden dat men inmiddels een indrukwekkend portfolio aan wijnboerderijen heeft opgebouwd. Elke locatie waar zij een wijngaard hebben biedt de beste druivenras-specifieke condities om te voldoen aan de vereisten van de verschillende Anthonij Rupert labels. Hierdoor hebben wij gekozen voor de trots van Zuid-Afrika. Een Chenin Blanc vanuit Fransschoek. Chenin Blanc wordt in Zuid-Afrika ook wel Steen genoemd. Deze wijn heeft geen houtrijping gehad maar wel 2 maande Sur-Lie rijping (rijping op de dode gistcellen).

EEN ITALIAANSE DRUIF IN DE ZUID-AFRIKAANSE WIJNBOUW

De familie Bottega is eigenaar van Da Capo wijngaarden in de Sir Lowry Pass in Stellenbosch. Hier liggen de wortels van de Idiom wijnen. Haar doelstelling is heel simpel: Een portfolio van prestige wijnen te maken, elk zo goed als de volgende maar wel met een geheel eigen karakter.

De familie Bottega gelooft in het creëren van uitzonderlijke wijnen die het waard zijn te om van te genieten met goede vrienden bij bijzondere gelegenheden. De range omvat wijnen variërend van een Franse tot Italiaanse stijl. Van monocépages tot blends. Wij hebben gekozen voor de Italiaanse stijl. Een Pinot Grigio die door het Zuid-Afrikaanse klimaat mooie tonen heeft van tropische fruit heeft ontwikkeld.

Wine2taste
Wine2taste

DORNIER

Het wijnhuis Dornier is gestart door Christoph Dornier. De filosofie die zij volgen op het gebied van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw is van compromisloze kwaliteit, perfectionistische benadering en geschoolde uitvoering. Zo zijn er geen grenzen tussen de wijngaard en de wijnmakerij. Dezelfde mensen werken mee aan beide zijden van het wijnbouwproces. Ze kennen dus de factoren die de kwaliteit van de wijnbepalen. Dornier Wines wordt geleid door de beginselen van traditie en geïnspireerd door perfectie.

Van het estate Dornier hebben wij gekozen voor Moordenaarskloof Tinta Barroca. Dit is een van de vijf druiven die ook aan de basis staat van port. Deze wijn heeft in totaal 17 maanden gerijpt op eikenhouten vaten waardoor er mooie volle en aromatische wijn is ontstaan.

PROUDLY SOUTH AFRICANS, TRULY ITALIANS

Een decennium geleden vertrokken Michela en Attilio Dalpiaz met een aantal vrienden vanuit Noord-Italië naar Zuid-Afrika voor een welverdiende vakantie. Net als vele anderen werden zij verliefd op het land, de mensen en de wijn. Zij keerden terug naar de Kaap als potentiële landeigenaren en namen hun vrienden op als financiële partners. Zo kochten zij het domein “Slent Farms” in Paardeberg, dat vol stond met wijngaarden en boomgaarden (pruimen en peren). Waar zij zelf ook nog olijfgaarden aangeplant hebben. De wijn kreeg uiteindelijk de naam Ayama. Dit betekent “Iemand om op te leunen”.

Bij deze Italiaanse wijnmaker hebben wij gekozen voor een druivenras waar de Zuid-Afrikanen trots op zijn: Pinotage. Een rijke wijn met een aanhoudende afdronk. De smaak van zwarte bessen wordt aangevuld met een aardse ondertoon. Dankzij de elegante structuur is het een heerlijke wijn om zo te drinken maar combineert ook prachtig met gevogelte, wild en roodvleesgerechten.

Wine2taste
Wine2taste

BOLAND CELLAR

Boland Cellar is genomineerd als een van de top 20 exporterende Zuid-Afrikaanse bedrijven en erkend als een van de top 100 wijnproducenten door de “World Association of Wine&Spirits Writers”. Op de vraag “Wat maakt een goede wijn?” antwoorden zij wanneer je denkt een glas te hebben gedronken, maar de fles blijkt leeg te zijn dan moet het een uitstekende wijn zijn!

De wijn die wij van dit wijnhuis geselecteerd hebben is er een die je niet veel tegenkomt in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Namelijk Red Muscadel, een dessertwijn die op dezelfde manier gemaakt wordt als Port. Daarom heeft deze wijn mooie warme aroma’s van rozijnen afgewisseld met frisse fruittonen. Zeer geschikt bij een dessert met bijvoorbeeld pecannoten, mokka en chocolade maar ook om van te genieten bij een knisperend haardvuur.

HELP DE ZUID-AFRIKAANSE WIJNBOUW VAN HET WIJNOVERSCHOT AF!

Door de wijnbox gevuld met 6 verschillende Zuid-Afrikaanse wijnhuizen hier te bestellen geniet u straks thuis van goede kwaliteitswijnen en helpt u hiermee indirect mee om de Zuid-Afrikaanse wijnbouw van het wijnoverschot van 250 miljoen liter te verlossen.

DEEL DIT BERICHT:

Wine2B