Kruistocht in Druivenras

Een nieuwe maand, een nieuwe feestdag. Het is van ‘Global Day of the Parent’. Binnen de wijn zijn er ook een aantal druiven ouders van een paar van de meest bekende kruisingen die we graag in ons glas hebben. Vier van de bekendste druivensoorten die ontstaan zijn uit dergelijke kruisingen willen we graag met jullie delen! 

Hoe nieuwe druivenrassen ontstaan

Om te beginnen zijn er verschillende soorten kruisingen, natuurlijke en onnatuurlijke kruisingen. Bij natuurlijke kruisingen vindt de bevruchting plaats door middel van bestuiving door bijen, insecten of de wind. Het resultaat is een nieuwe druivensoort die ontstaan is uit de genetische combinatie van de ouderdruiven.  

Aan de andere kant zijn onnatuurlijke kruisingen het resultaat van doelgerichte menselijke interventie. Hierbij worden specifieke druivenrassen als ouders uitgekozen en bewust gebruikt om de gewenste eigenschappen in de nieuwe druivensoort te verankeren. He doel is vaak om rassen te creëren die beter bestand zijn tegen ziektes, hogere opbrengst geven of bepaalde smaakprofielen hebben die aantrekkelijk zijn voor wijnmakers en consumenten.  

Beide benaderingen dragen bij aan de diversiteit en innovatie in de wijnbouw en stellen wijnmakers in staat om te experimenteren met nieuwe smaken en stijlen.

International Parent Day. Maar dan op het gebied van Druiven. De Kruisingen van druiven gaan van generatie op generatie. Welke bekende druivenkruisingen kennen jullie?

De bekendste druif maar de onbekendste kruising

De bekendste en meest geliefde witte druivensoort ter wereld is ooit ontstaan uit een kruising, de Chardonnay! Deze soort is ontstaan uit een natuurlijke kruising tussen de druivenrassen Pinot Noir en Gouais Blanc (een druivenras uit Kroatië). De Chardonnay gedijt goed in verschillende wijnstreken en staat bekend om zijn volle body, rijke aroma’s van tropisch fruit en boterachtige smaak.  

Chardonnay kan je vinden in alle delen van de wereld waaronder in de Franse Bourgogne. Waar de Chardonnay uit Meursault toch wel een hele bijzondere is! 

Cabernetjes gedaan!

Als tweede hebben we de Cabernet Sauvignon, een populaire rode druivensoort die wereldwijd aangeplant staat. Deze soort is ooit ontstaan uit een kruising tussen de Cabernet Franc en Sauvignong Blanc. We kennen de Cabernet Sauvignon van zijn diepe kleur, volle body en complex smaakprofiel met tonen van zwarte bessen, cassis en kruiden. Beroemd in de Bordeauxwijnen.  

Ranch 32 Cabernet Sauvignon De Cabernet Sauvignon druif is een kruising tussen de Cabernet Franc en de Sauvignon Blanc

Een bekende Zuid-Afrikaanse kruising

Uit Zuid-Afrika hebben we de Pinotage. Een druivensoort die is ontstaan uit een kruising van Pinot Noir en Cinsault (Hermitage in Zuid-Afrika). Een unieke druif met een sterke persoonlijkheid en voornamelijk te vinden in Zuid-Afrika. Een wijn met een diepe kleur, volle body en aroma’s van rijpe bessen, pruimen en rokerige tonen.  

Neil Ellis is een familiebedrijf dat ontstaan is in 1984. In de eerste instantie kocht Neil zijn druiven in om hier vervolgens in gehuurde kelderruimte wijn van te maken. Zijn visie en behoefte om wijn te produceren van hoge kwaliteit hebben uiteindelijk geleid tot wijnproductie van eigen wijngaarden. De expressie van het terroir, jarenlang opgebouwde kennis en ervaring vinden we terug in al zijn wijnen.                                         
De Pinotage van Bottelary Hills komen van een 20 jaar oude bush vine wijngaard. De fermentatie startte in stalen tanks waarna de alcoholische en malolactische fermentatie voltooiden in het vat. De wijn verbleef 16 maanden in Frans eiken vaten (30% nieuw; 70% 2de vulling en ouder).

Hybride alleen van nu? Zeker niet!

Om het rijtje af te sluiten hebben we de Muller-Thurgau. Het is een hybride druivenras dat in 1882 werd gecreëerd door de Zwitserse wetenschapper Hermann Muller uit de kruising van de Riesling en de Madeleine Royale-druiven. 

Muller-Thurgau wordt wereldwijd verbouwd, maar het is vooral populair in Duitsland, waar het de meest aangeplante druivensoort is. Het heeft zich ook verspreid naar andere wijnproducerende landen, waaronder Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Nieuw-Zeeland maar ook in het Nederlandse wijnland doet de druif het goed.

Over het algemeen staat Muller-Thurgau bekend om zijn frisse en fruitige karakter. De wijnen hebben vaak aroma’s van perzik, appel, peer en citrusvruchten, met soms wat bloemige tonen. Ze kunnen ook een licht kruidige of kruidige ondertoon hebben. 

Deze vier zijn enkele voorbeelden aan de vele kruisingen die hebben bijgedragen aan de diversiteit in de wereld van wijn. Elk van deze rassen heeft zijn eigen unieke kenmerken en draagt bij aan de enorme variatie aan smaak en stijlen die wijnen kunnen bieden.  

DEEL DIT BERICHT:

Wine2B